Kaupunkikehityksen talousarvio – paatti vuotaa

Kaupunginhallituksella on varmasti pohdittavaa tänä syksynä kaupunkikehityslautakunnan talousarvioesityksen kanssa. Nostan tässä kirjoituksessa esiin muutamia perussyitä, miksi lautakunta päätyi esittämään hallitukselle 3,3M€ korkeampaa rahanmenoa vuoden 2016 tilipäätökseen verrattuna.

Aivan ensiksi on aloitettava joukkoliikenteessä. Tilanne on kaupungin sekä käyttäjien kannalta surkea. 2/3 alueen linja- autovuorotarjonnasta siirtyi vuoden aikana kaupungin vastuulle aikaisemman 1/7 osan sijaan. Nykyinen palvelutaso nostaa kustannuksia 1,8M€ vuoden 2016 tasoon verrattuna. (600 000 -> 2400 000€) Joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet on hyväksytty 8.11.2016. Salon joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet 2017_2020 oppaasta voi kukin katsoa miten vuorot omaan suuntaan on tarkoitus järjestää. Alueellinen tasa- arvo on huomattavan tärkeä asia ja se korostuu joukkoliikennejärjestelyitä pohdittaessa.

Liikennepalveluiden henkilömitoituksen osalta ollaan erittäin huolissaan lisääntyvistä työtehtävistä nykyisellä henkilöresurssilla. Tämän vuoksi vahvistukseksi esitetään vuoden määräaikaista tehtävää liikennesuunnittelijan nimikkeellä. Jo pelkkä koulukuljetusten organisointi on valtavan iso urakka suurten etäisyyksien kaupungissa. Viisaalla vuorosuunnittelulla pystytään saamaan aikaan myös säästöjä yhdistäessä kaupungin vuoroja koulukuljetusten kanssa.

Tilapalveluiden osalta esittelyteksti kertoo olennaisen heikosta tilanteesta:”Useissa Salon kaupungin kiinteistöistä on viime vuosien aikana ilmennyt erilaisia sisäilmaan
liittyviä ongelmia. Huomattava osa tilapalvelujen esimiesten työajasta kuluu nykyisin erilaisten sisäilmaan liittyvien epäilyjen ja ongelmien parissa. Kiinteistöjen vuosikorjausten suunnitteluun, toteutusten organisontiin ja huoltotoimenpiteiden valvontaan jää huolestuttavan vähän aikaa. Tämän pitäisi olla kuitenkin ensiarvoisessa asemassa, jotta voitaisiin huolehtia kiinteistöjen kunnossapidosta ja näin ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä.”  Ilmanvaihtoaikaa pyritään lisäämään, joka on hyvä signaali. Tällä hetkellä tuntuu, että kaikki tässä kaupungissa ovat samaa mieltä siitä, että koneita ei sammuteta, mutta rahan löytyminen budjeteista on ongelma.

Investointipuolella rakennusten osalta suurimmat satsaukset tehdään yllättäen sisäilmakorjauksiin. Moision koulun korjauksien(550 000€) lisäksi sisäilmakorjauksiin varataan merkittävä summa(600 000€) vuoden aikana tehtäviin korjauksiin. Salon asfalttipäällysteet kaipaavat kipeästi korjaamista. Ensi vuoden aikana tätä korjausvelkaa on tarkoitus lyhentää päällystämällä katuja 700 000€ raamissa. Tarkempia esityksiä voi lukea kaupunkikehityslautakunnan pöytäkirjasta tai esityslistan yhteydessä olevasta talousarvioesityksestä.

Summa summarum: Kaupunkikehityksen taloushaasteet ovat suuret. Liikennepalvelut tulevat viemään huomattavasti enemmän rahaa jo nykyisen palvelutason mahdollistamiseksi. Rakennusten ylläpito on huolestuttavalla tasolla ja sisäilmaongelmat ovat yleisiä. Nämä kaksi asiaa ovat jo sinänsä erittäin ikäviä meille kaupunkilaisille. Kouluja ja päiväkoteja käyttää päivittäin n. 8300 kaupunkilaista ja henkilöstö päälle. Näitä ongelmia lähdetään ratkaisemaan kuluvalla kaudella. Täytyyhän se myöntää, että kyllä meillä Salossa on valtaosa asioista erittäin hyvin. Täytyy nyt kuitenkin muodon vuoksi mieluummin korostaa näitä ongelmakohtia, ettei kenelläkään tulisi sellaista tunnetta, että mihin meitä poliitikoita oikein tarvitaan :).

Allekirjoittaneeseen saa olla yhteydessä kaikkiin kaupungin asioihin liittyen. Sisäilma- asioiden osalta työni alkaa koordinoivassa sisäilmatyöryhmässä.

arttu.karhulahti(at)salo.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s