Kiinteistöt säästetään hengiltä!

Olen erittäin huolissani kaupungin kiinteistöjen hoitoon kohdistuvista säästötoimista. Kiinteistöjen hoidosta vastaava tilapalvelu on varmasti joutunut tekemään vaikeita ratkaisuja resurssien puutteesta johtuen. Nyt olisi kuitenkin aika käydä luottamushenkilöiden kesken syvällinen arvokeskustelu erittäin heikosta tilanteesta palveluverkossamme.

Otan säästämisen esimerkiksi Perniön liikuntahallin tilanteen. Halli toimii nykyisin pääosin itsepalveluperiaatteella, kun vahtimestarin tehtävä lakkautettiin. Ehdottaisin, että tuleva kaupunginkehityslautakunta tarkastelisi vahtimestarien tarpeellisuutta kaupungin ja taajamien välillä myös tasapuolisuusperiaatteen näkökulmasta.

Kuluvan vuoden aikana on tullut vastaan tilanteita, joissa hallin käyttäjät ovat joutuneet jopa terveydelle vaarallisten tilanteiden eteen. Tämä on ainakin osittain johtunut siitä, että vahtimestari on loistanut poissaolollaan. Hyvin usein ongelmat ovat johtuneet kestämättömän huonosta sisäilmasta. Varsinkin aamuisin tämä on aiheuttanut päänsärkyä ja pahoinvointia hallissa työskenneelle opetushenkilöstölle ja oppilaille.

Selvitellessäni asiaa minulle kerrottiin, että nämä liikuntahallin ongelmat johtuivat pitkälti automaatio- ongelmista ilmanvaihtolaitteiden suhteen. Sattumoisin myös Perniön liikuntahallilla säästetään ilmanvaihdosta sammuttamalla laitteet säännöllisesti yöajaksi ja vähän pidemmäksi ajaksi viikonloppuisin. Osa viikonlopun kuntosalikäyttäjistä on kertonut, että ovet täytyy pitää ulos asti auki, jotta hengitysilma pysyy edes kohtuullisena. Kuntosalin käyttöajalla on suuri merkitys kelvolliseen sisäilmaan viikonloppuisin.

Liikuntahallilla on iv- kytkin, jonka avulla ilmanvaihto saadaan päälle nappia painamalla. Kuulin opetushenkilöstöltä, että sisäilma on parantunut jonkin verran järjestelyllä, jossa hallin siistijä heti töihin tultuaan aamu kuudelta painaa nappia ja varmistaa ilmanvaihdon. Minun tietoni mukaan laitteiden kyllä pitäisi toimia liikuntasalissa jo siinä vaiheessa.

Sinänsähän koulu esimerkiksi toimii vain vuokralaisena liikuntahallilla. Opetushenkilöstö ja siistijät ovat vääriä henkilöitä arvioimaan sitä onko sisäilma kelvollinen vai ei. Sattuipa sähköpalokin talven aikana, jonka jälkeen kukaan ei kertonut onko hengitysilma hallilla vaarallista vai ei. Kenen se olisi pitänyt arvioida?
Sattumoisin Perniön vanhan lukiorakennuksen liikuntasali on nyt kokonaan laitettu käyttökieltoon kelvottoman sisäilman vuoksi. Käsi ylös joka uskoo, että Perniön liikuntahallin sisäilma on kelvollinen kymmenen vuoden päästä tällä kiinteistönhoidon tasolla. Minä en ainakaan usko, mutta olen enemmän kuin mielelläni väärässä.

Kuluvan vuoden ajalta on lukuisia esimerkkejä eri yksiköistä heikosta sisäilmasta. Asioita on korjannut tekninen toimi parhaansa mukaan. Osassa yksiköitä sisäilmaa on yritetty korjata laittamalla ilmastointilaitteet 24/7 käyntiin. Olen keskustellut kolmen eri yksikön johtajan kanssa, missä näin on toimittu. Jokainen heistä on kertonut, että sisäilma on tällä yksinkertaisella toimenpiteellä parantunut valtavasti. Mistä tämän sitten tietää? No siitä, että oireet ovat vähentyneet huomattavasti ja rakennuksessa tuoksuu normaalilta. On asiantuntijoita, jotka sanovat, että koneellista ilmanvaihtoa ei saisi laittaa kokonaan pois päältä ollenkaan.

Kyse on tietenkin rahasta, kun keskustellaan miksei kaikkien kiinteistöjen kohdalla toimita näin. Nyt kirjoitan jotain sellaista mikä saattaa harmittaa minua myöhemmin, mutta esimerkiksi koulujen osalta kyse on nyt arvovalinnasta. Koulurakennuksissa ei ole siis ”varaa” pitää ilmanvaihtoa päällä, mutta samaan aikaa valtuusto on ollut sitä mieltä, että kaupungilla on varaa tarjota opetusta yli lakisääteisen minimin.

Meillä ei ole siis varaa tarjota terveellistä oppimisympäristöä lapsillemme ja nuorillemme, mutta panostamme mielellämme varsinaiseen opetukseen seinien sisällä.
Molemmat asiat ovat toki tärkeitä ja kannatettavia, mutta ainakin minun selkeä arvovalintani on se, että terveellinen oppimisympäristö ja rakennuksissa työskentelevien terveys on kaiken lähtökohta. Sen jälkeen voidaan alkaa miettimään mitä seinien sisällä tapahtuu.

Olin syksyllä läsnä kokouksessa, jossa lasten ja nuorten palveluiden päällikölle Pia Setälälle tuotiin esille huoli koulujen huonosta sisäilmasta ilmanvaihdon säästötoimenpiteiden vuoksi. Hän lupasi ottaa asian esille teknisen toimen kanssa. Valitettavasti asialla ei ollut toivottua vaikutusta ainakaan kevääseen mennessä.

Jarmo Viander nosti tämän valtavan ongelman esille teknisessä lautakunnassa 10.5.2017 § 31. Vastineessa valitettavasti vedotaan resurssipulaan ja taloudellisiin kannattamattomuuksiin.

Minun ehdotukseni tähän tilanteeseen on ensinnäkin se, että jokaisessa yksikössä toteutetaan säännöllisesti sisäilmaoireisiin liittyvä käyttäjäkysely. Tämän avulla saataisiin kenties pienemmät ”tulipalot” sammutettua nopeammin.

On aika keskustella tästä ongelmasta avoimesti. Kun kyseessä on ihmisten terveys, ei voida vedota säästösyihin, vai voidaanko?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s