Hallinnon ja valtuutettujen välinen luottamus korjattava

Tässä kuluvalla viikolla ilmestyessään opetuslautakunnan esityslista sisälsi myös Perniön lukion aloituspaikkojen tarkistuksen. Asia oli valmisteltu virkamiesten toimesta täydessä yhteisymmärryksessä ja erittäin hyvin perustein. Esittelyteksti pitää paikkaansa, mutta jättää hieman avoimia kysymyksiä asiaan perehtymättömälle.

Ensin minuun ottivat yhteyttä asian tiimoilta lehtimiehet. Totesin tietenkin heille, että asiaan ei liity mitään dramatiikkaa ja esitys on erittäin hyvä asia Perniön lukion kannalta. Lehtimiehet ymmärsivät asian hyvin. Perustelen asian nyt vielä tässä Perniön lukion näkokulmasta:

Perniön lukiolle on määritelty vuonna 2011 60 aloituspaikkaa. Luku on ollut kosmeettinen, koska opiskelijoiden määrä on esim. tällä hetkellä vuosittain 21 30 25. Vuonna 2014 Perniön lukio muutti yhteiskoulun kanssa samoihin tiloihin. Koulut mahtuvat sulassa sovussa hyvin toimimaan samassa rakennuksessa ja ratkaisu on ollut onnistunut. Tuossa yhteydessä oltaisiin jo voitu tarkistaa myös tuo aloituspaikkojen määrä, koska eihän koulurakennukseen mahdu edes kahta vuotta peräkkäin tuota 60 opiskelijan ikäluokkaa. Tänä keväänä tuo aloituspaikkojen määrän tarkistaminen tuli yllättäen ajankohtaiseksi, koska Salon lukioon hakeutui huomattavasti enemmän opiskelijoita kuin aloituspaikkoja on. Ongelma on lukioverkon kannalta positiivinen. Asia ratkaistiin siten, että Salon lukion ja Halikon lukion aloituspaikkojen määrää nostettiin hieman. Tämä ei aiheuta tuntikehysmuutoksia kummassakaan lukiossa. Varsinaisen yhteishaun jälkeen alkaa täydennyshaku, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua myös Perniön lukioon. Mikäli Perniön lukion aloittavien opiskelijamäärä nousisi yli 30 opiskelijan, niin tämä vaatisi tuntikehyksen nostamista Perniössä rinnakkaisen ryhmän aloittamisen muodossa. Tässähän ei olisi mitään järkeä, koska ”ylimääräiset” opiskelijat haluavat ensisijaisesti Salon lukioon. Tuolloin rinnakkainen ryhmä kannattaisi perustaa sinne.

Johtopäätöksenä tästä esityksestä on se, että lukioverkon johdossa tunnistetaan Perniön lukion asema osana lukioverkkoa myös siten, että Salostakin voi oppilaita käydä Perniön lukiossa. Tämä esitys on luottamuksen osoitus Perniön lukiolle ja vahvistaa Perniön lukion, ja myös Halikon lukion, asemaa Salon lukioverkossa.

Seuraavat soittajat asian tiimoilta ovat olleet valtuutettuja, jotka ovat halunneet tietää perusteita esitykselle. Olemme yhdessä tuumin todenneet, että kieltämättä esitysteksti jättää hieman huteran kuvan asian taustoista, mutta ainakin minulta löytyy ymmärrystä siihen, että virkamies ei ole kirjoittanut romaania asiasta, johon ei liity mitään dramatiikkaa ja kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä esitykseen. Moni valtuutettu on todennut, että useampikin virkamiehen esitys on tällä valtuustokaudella aiheuttanut melkoisen ”myllytyksen” huonon valmistelun vuoksi ja he kokevat velvollisuudekseen ”tönkiä” taustat tarkasti. He ovat asiassa täysin oikeassa. Mukana esityslistoilla on ollut myös huonosti valmisteluja esityksiä. Kaikki osapuolet ovat siis toimineet tässä asiassa omasta tulokulmastaan oikein.

Asiaa käsiteltiin myös Somessa ja kuvittelin itse asian olevan varsin yksimielinen, kunnes tänään luin Tauno Kanervan postauksen asiasta. Tässä lainaus hänen tekstistään:”Kovin nopeasti suhdanteet muuttuu 2014 oli tilaa riittävästi Perniön lukion sijoittamiseksi yläasteen kanssa samoihin tiloihin, mutta 2017 tilat eivät riitä. Olen lukenut tämän keskustelun tarkkaan ja todennut sen vähän kaksijakoiseksi paljon jää arvailujen varaan, miksi aloituspaikkojen määrän pitää puolittaa eikö olisi muitakin vaihtoehtoja tai pitääkö lainkaan? Taas kerran horjuu luottamus, asia josta olen henkilökohtaisesti jankuttanut varmaan ihan kyllästymiseen asti, mutta luottamus viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä pitää olla saumaton. Olen kovin huolestunut eteläisen salon oppilaiden puolesta jos Perniön lukion toimintaa näin jatkuvasti kyseenalaistetaan.”

Kanerva kokee siis omasta näkökulmastaan asian selvittelynkin jälkeen, että tämä esitys on Perniön lukion toiminnan kyseenalaistamista, kun asia on juuri päinvastoin. Esityksellä vahvistetaan Perniön lukion asemaa osana Salon lukioverkkoa. Lisäksi tämä valmisteluprosessi on ollut osoitus virkamiesten välisestä luottamuksen ilmapiiristä.

Minä haluaisin, että luottamus virkamiesvalmisteluun saataisiin palautettua. Minulle on ollut yllätys kuinka syvä luottamuspula on. En osaa itse sanoa mikä olisi oikea ratkaisu päästä asiassa parempaan suuntaan. Jokin iltakoulumallinen systeemi esitysten ympärillä voisi olla yksi ratkaisu, mutta tietäen virkamiesten tehtäväkuvat on kohtuutonta vaatia enää lisätöitä. Esitysten valmistelu kiireen keskellä tuottaa varmasti jatkossakin joitakin ”kauneusvirheitä”.

Tämä prosessi osoittaa kokonaisuudessaan sen mikä ongelma ”epäluottamuksen” tilasta seuraa. Olemme keskustelleet viikon aikana ”kauneusvirheestä” esityksessä, johon ei liity mitään dramatiikkaa, kun esitylistalla on toisessa pykälässä täysin olennainen suuri kokonaisuus koko opetustoimea ajatellen, eli Oppiva Salo- ohjelma. Tuo esitys vaatisi jokaisen valtuutetun huomion.

Arvostan kovasti kaikkia keskusteluun osallistuneita tämän asian ympärillä. Jatketaan hyvää yhteistyötä tulevaisuudessakin!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s