Vaalipaneelia ja numeroita

Tänään sain osallistua nuorisovaltuuston järjestämään vaalipaneeliin Perniön lukiolla. Nuorten kysymykset olivat hyviä ja ajankohtaisia. Muutama asia jäi askarruttamaan mieltä paneeliin liittyen. Joillakin ehdokkailla tuntui olevan ajatus, että Salon kouluissa oltaisiin jotenkin kurjassa tilanteessa, kun taloudelliset resurssit ovat niin niukat. Toki laajassa palveluverkossa kouluilla on erilaisia tilanteita, mutta pääsääntöisesti kouluilla on myönteinen vire päällä. Salossa panostetaan opetukseen. Opetuslautakunta on tehnyt vastuullisen päätöksen linjatessaan, että Salossa tarjotaan nuorelle opetusta yli valtakunnallisen minimitason perusopetuksessa. Lisäksi Oppiva Salo- prosessi tukee kouluja ja opettajia muutoshaasteissa, jotka uudet opetussuunnitelmat ovat tuoneet. Eräs panelisti kertoi näkemyksestä, että uusi opetussuunnitelma on tuonut mukanaan jopa kaaosta luokkiin. Ainakaan itse en voi allekirjoittaa väitettä. Juuri tänään eräs kahdeksasluokkalainen nuori kertoi, kuinka mielekästä koulutyö on kun keskustellaan paljon ja tehdään töitä yhdessä sekä opettaja juttelee tavallisista asioista heidän kanssaan. Luokan hyvinvointiprofiilin perusteella oppilaat kokevat työrauhan erittäin hyväksi ja kouluviihtyvyys on huipussaan.

Ehdokkailta kysyttiin myös, että eihän koulutukseen kohdisteta enää säästöjä. Minusta kukaan vastuullinen kuntapäättäjä ei voi luvata ettei säästöjä tehtäisi tarvittaessa. Salon oppilasmääräennusteet näyttävät siltä pidemmällä aikavälillä, että luokkien määrä tulee väkisinkin tippumaan. On päivänselvää, että jossain vaiheessa joudutaan keskustelemaan myös uudistuksista kouluverkossa mikäli muuttotappiot ja syntyvyyden laskeminen jatkuu. Tuen täysin Jarkko Anttilan ohjetta paneeliyleisölle: ”Tehkää niitä lapsia.”

Salossa ei ole mahdollista toteuttaa kovin edullista perusopetusta johtuen kaupungin maantieteellisistä pitkistä etäisyyksistä. Tietysti, jos lapsiperheet ”pakotetaan” palveluiden perässä muuttamaan lähelle keskustaa, niin sitten se on mahdollista. Päättäjän tulee olla tietoinen kustannusvaikutuksista esimerkiksi kouluverkon muutoksiin liittyvien esitysten osalta. Eräs panelisti oli ollut nykyisellä valtuustokaudella tekemässä päätöksiä, joista kertoi ettei tiedä vieläkään tuliko niistä edes lopulta säästöjä vai ei. Eihän näin voi olla?

Illan ratoksi vaalinumeroksi selvisi kohdalleni 161. Eipä tuo herätä suuria tunteita suuntaan eikä toiseen. Mikäli valtuustoon kaivataan asiantuntemusta koulutussektorilta, niin tuskin se tuosta numerosta jää kiinni. Kyllä miehessä on silloin vika eikä numerossa, jollei läpi päästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s